صيد الفوائد saaid.net
:: الرئيسيه :: :: المكتبة :: :: اتصل بنا :: :: البحث ::Odnos prema blagodatima i odagnavanje nedaća zahvalom
مقابلة النعم و دفع النقم بالشكر

د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
Dr. Ahmad Nedžib


Pitanje: Cijenjeni Šejh, ja sam jordanac porijeklom a živim u Saudijskoj arabiji. U veoma kratkom vremenu desilo mi se nekoliko saobraćajnih nezgoda. Želio bih zaklati kurban da li mi je dopušteno da pošaljem njenu protuvrijednost mome ocu u Oman da on zakolje kurban umjesto mene te da je podijeli siromasima? I da li je dozvoljeno mojoj porodici da jedu od nje?

Odgovor: Kažem tražeći pomoć od Allaha subhanehu ve te'ala:
Obaveza je zahvaljivati se Allahu na dunjalučkim i vjerskim blagodatima. To biva uzrokom stalnog postojanja blagodati i povećanje istih. Uzvišeni kaže: I kada vaš Gospodar reče: Ako budete zahvalni Ja ću vam još više dati. Ili kada Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem kaže: Zar da ne budem zahvalni rob.

Allah subhanehu ve te'ala ti je podario Svoju blagodat time što si ostao spašen od onoga što ti je određeno od saobraćajnih nezgoda i nedaća. Lijepo je to što si naumio da učiniš kao zahvalu za ovu veličanstvenu blagodat time što se želiš približiti Allahu subhanehu ve te'ala klanjem kurbana i podjelom među siromasima i nevoljnicima. To je lip čin sam po sebi. Ali ću ti skrenuti pažnju na jedan broj vezanih stvari za to.

Prvo: Allah subhanehu ve te'ala nam nije propisao određeni ibadet zahvale za blagodati koje nam je darovao ili nedaću koju nam je otklonuo i sačuvao nas je od nje. Također od Allahovog Poslanika salallahu te'ala alejhi ve selem se ne prenosi određivanje posebnog ibadeta za ovakve slučajeve, kao niti od dobrih prethodnika selefa da Allah bude zadovoljan sa svima njima.

Drugo: Postoji nada da će ti se upisati sevap za tvoju namjeru radi toga što se hoćeš približiti Allahu zahvalom za blagodat i to pokornošću, bez razlike da li se radi o klanju žrtve, sadaci, namazu, postu ili bilo kojem drugom vidu dobra a od kojih je u ovim danima najvrijednije pružiti ruku pomoći braći mudžahidima. Bez razlike, također, među njima koji se nalaze u Afganistanu, Kašmiru, Čečeniji, Palestini ili bilo gdje drugo u islamkom svijetu. Ako imaš mogućnosti da pripremiš borca ili da se brineš o njegovoj porodici materijalno i sa dovom za one koji se bore na granicama islamske države u svakom vremenu i mjestu, onda znaj da je ovo najbolji i najvrijedniji vid približavanja Allahu subhanehu ve te'ala. Također budi ubijeđen da će te Allah za to nagraditi kao onoga koji je učinio dobro djelo, nagradom koja je tome odgovarajuća. Allah subhanehu ve te'ala je u hadisi kudsiji rekao: Ko Mi se približi za pedalj ja Mu se približim za lakat...
Ali u svakom slučaju ako ti je obaveza da zakolješ kurban radi zavjeta ili si sebe obavezao da to učiniš dobrovoljno i radi sadake kao što se nazire u tvom pitanju onda nema razlike da to učiniš tamo gdje boraviš ili u zemlji iz koje potičeš ili bilo gdje u muslimanskim zemljama. Tako da je stvar ostavljena i prepuštena na široko.

Allaha molimo da prihvati od tebe i od nas i da nas sačuva ispred i iza nas, i hvala Allahu Gospodaru svjetova.
 

د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
Dr. Ahmad Nedžib
alhaisam@gmail.com

 

اعداد الصفحة للطباعة      
ارسل هذه الصفحة الى صديقك
د.أحمد نجيب
  • كتب وبحوث علمية
  • مقالات
  • الخطب المنبريّة
  • فتاوى
  • نظم ونثر
  • القسم الإنجليزي
  • Bosanski
  • الصفحة الرئيسية