صيد الفوائد saaid.net
:: الرئيسيه :: :: المكتبة :: :: اتصل بنا :: :: البحث ::Propis vezan za odjeću, slike i slogane na njima i namaz u toj odjeći
حكم الملابس التي تحمل صورا و شعارات و الصلاة فيها

د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
Dr. Ahmad Nedžib


Pitanje: Većina sportske odjeće, koju današnja omladina odijeva, sadrži na sebi slike ili određene znakove da li je takvu odjeću dozvoljeno odijevati u namazu?

Odgovor: Propis za slikanje je jedan, za odjeću i za druge stvari, i najispravniji stav je da je zabranjeno ako za to ne postoji potreba. Također propis je jednak da li se radilo o vješanju slika na zidove ili printanje istih na odjeći ili na neki drugi način zbog toga što se time slici daje pažnja i štovanje njih i onih koji su na slikama.

Dokazi koji zabranjuju slikanje, i koji ukazuju na stogost ovog propisa bez iakakve nužde, ne razlikuju između bilo koje od ovih vrsta nego obuhvata sve slike makar se njihova svojstva i sredstva razlikovala.
Što se tiče znakova na sportskoj odjeći, sportista i navijača, ako se odnosi na broj igrača ili ime kluba kojem pripada, ili ako je to njegov znak, ili naziv firma koja proizvodi sportsku odjeću, ili njen znak, onda u tome nema smetnje. Nema smetnje da se odijeva niti da se u toj odjeći klanja.

Ako je znak nevjerničke države ili skupine, ili se time iskazuje prijateljstvo nevjernicima i ponos sa njima, umnožavanje njihovog broja time što će se isticati njihova obilježja, kao što je krst obilježje kršćana ili čekić i srp znak komunista, ili svijećnak i šestokrata obilježje masona i jevreja, ili ono što masoni i nacisti uzimaju kao svoje znakove i tome slično, onda nema sumnje da je ovo haram. Čak što više radi se o postupcima kufra za koje niko neće imati opravdanje osim ako mu nije poznat propis.
Onaj ko klanja u ovakvoj odjeći na kojoj su ovi znakovi njegov namaz je pokvaren niti ima da je neko rekao da mu je namaz valjan.

Allah najbolje zna i On je Najmudriji i neka je selam i salavat na našeg Vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i sve ashabe.
 

د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
Dr. Ahmad Nedžib
alhaisam@gmail.com

 

اعداد الصفحة للطباعة      
ارسل هذه الصفحة الى صديقك
د.أحمد نجيب
  • كتب وبحوث علمية
  • مقالات
  • الخطب المنبريّة
  • فتاوى
  • نظم ونثر
  • القسم الإنجليزي
  • Bosanski
  • الصفحة الرئيسية